Connect with us

Hiburan

Rakan Sekelas Baru Pulang Dari Singapura, 50 Murid Di Sarawak Terpaksa Kuarantin 2 Hari Di Rumah

Published

on

Seramai 50 or4ng pelajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Petra Jaya, Kuching di Sarawak diar4hkan menjalani kuar4ntin di rumah selama dua hari. Hal ini kerana ahli keluarga salah seorang murid di sekolah berkenaan dem4m selepas pulang dari Singapura.

 

Tindakan berkenaan adalah bertujvan sebagai langkah awal pencegahan Koronavirus baharu atau COVID-19. Malah, tempoh kuarantin itu juga bergantung atas nas1hat Jabatan Kesihatan dan situasi semasa.

Susulan perkara ini, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak iaitu Dr Azhar Ahmad turut meminta pihak sekolah dan ibu bapa untuk sentiasa mem4ntau kesihatan anak mereka dan semua murid.

Murid-murid program Pendidikan Khas Inklusif dia tidak bercampur dengan pelajar-pelajar lain jadi kita telah buat kepvtusan supaya yang di4singkan ini pelajar program Pendidikan Khas Inklusif (PPKI) sahaja buat masa ini.

Difahamkan kelas pelajar yang terlibat itu mempunyai 50 orang murid dan arahan ku4rantin adalah untuk semalam (13 Februari 2020) dan hari ini (14 Februari 2020) bergantung kepada arahan lanjut dari Jabatan Kesihatan.

 

Sementara itu, Hospital Miri, Sarawak juga memp3rketatkan urusan keluar m4suk di pintu utama sebagai langkah berjaga-j4ga ek0ran menangani wabak kor0navirus. Pelawat yang memegang pas pelawat sahaja dibenarkan memasuki kawasan aras satu. Pengurusan Hospital Miri menerusi satu not1s yang dikeluarkan pada 11 Februari 2020 adalah sebagai kawalan ke atas pelawat memasuki aras satu berkuatkuasa sebagai langkah berjaga-jaga.

Kanak-kanak berumur 12 tahun dan ke bawah tidak dib3narkan untuk memasuki kawasan tersebut. Orang awam diminta memberikan kerjasama dan mematuhi arahan pengawal keselamatan bagi mengelak sebarang kesvlitan.

Sumber: Astro Awani via Ohbualn

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending